Golf: hra pro snoby?

Přidáno: 02.02.2009 v 14.44

Nalijme si čistého vína, kolik z nás si golfistu představí jako snoba? Osobu, nejčastěji podnikatele, z nejvyššího patra amerických mrakodrapů. Osobu, která si členstvím v klubu upevňuje postavení ve společnosti. Osobu, která na zelených hřištích uzavírá milionové kontrakty.

Malý slovník golfových pojmů

V článku využívám některé golfové termíny, protože laický popis by byl pro tento článek nevhodný. Přikládám tedy pár slovíček i s vysvětlením.

FEE poplatek za vstup na hřiště
Driver dřevo číslo jedna, používá se na nejdelší odpaly
Dřevo hůl na dlouhou hru
Železo hůl na střední a krátkou hru
Putter hůl určená ke hře na greenu nebo těsně kolem něj
Green nejníže střižená plocha kolem jamky
Teečko stojánek golfového míčku používaný na odpališti
Vypichovátko pomůcka pro upravení důlku po dopadu míčku na green
PGA Professional Golfers Association
Zelená karta karta opravňující ke vstupu na jakékoli hřiště kdekoli na světě
Flight skupina hráčů při hře, maximálně čtyři

Golf pro všechny

Jak možná již víte, jsem studentem vysoké školy. Bydlím u rodičů a ve volném čase chodím na brigádu. Rodiče mě finančně nepodporují v soukromém, školním ani sportovním životě. I přesto jsem začátkem května tohoto roku začal hrát golf. Mé první golfové zážitky jsou dnes již spíše humorné, ale je z nich cítit nadšení. Nadšení, které může zažít každý. Starý × mladý. Podnikatel × student.

  • Ano, existují golfová hřiště, kde za vstup do klubu platíte desítky tisíc.
  • Ano, existují golfová vybavení, za které v součtu zaplatíte desítky tisíc.
  • Ano, existují trenéři, jímž platíte v tisících za hodinu.
  • Ano, někteří poslanci se za golfem dopravují letadlem.
  • Ano, dalo by se pokračovat.

Není tohle ale u většiny sportů?

  • Kolik stojí kvalitní vzduchová pistole?
  • Kolik stojí kvalitní malorážná pistole?
  • Kolik stojí kvalitní snowboard, vázání, boty, chrániče, oblečení?
  • Kolik stojí kvalitní hokejová výstroj?

Vždy je určitá vrstva nahoře a vždy se dá najít i nějaká dole. Dole, kde není to nejlepší a nejdražší vybavení, ale je tam chuť a odhodlání. A vždy se dá tréninkem, pílí a určitou dávkou obětování dostat z nižších vrstev výše.

Golf v číslech

Sezóna u nás skončila již dávno, ale až s začátkem nového kalendářního roku 2009 jsem si sepsal takový golfový finanční přehled roku minulého.

Hlavní položkou bylo členství v golfovém klubu. Golfové hřiště Park Golf bych sice mohl navštěvovat i bez členství, ale takto jsem získal nějaké výhody a po mých statistických a pravděpodobnostních výpočtech jsem zjistil, že mě to vyjde i levněji. Členem jsem se stal na dni otevřených dveří, kde jsem jako bonus získal neomezené množství tréninkových míčků pro daný rok. To pro mě znamenalo, že za samotnou hru již nemusím celý rok nic dále platit. Jako student jsem navíc získal slevu, a tak mě cena včetně veškerých poplatků za registraci a FEE vyšla na krásných 4.000 Kč. Samozřejmě jsem si chtěl ověřit, zda byl můj odhad správný a zda se mi daná investice vyplatila. Má statistická tabulka tvrdí, že jsem golfové hřiště navštívil 44× a bez zaplaceného členství by mě hra vyšla na více než 9.000 Kč.

Můj původní plán, že toto členství bude má jediná investice, ale nevydržel moc dlouho. Golf se pro mě stal brzy vášní. Po pár hodinách strávených na cvičném odpališti jsem dal za pravdu všem, kteří doporučují hrát s golfovou rukavicí. Tu jsem zvolil od firmy Nike, vyrobena byla z kůže Cabretta a dělala mi věrnou společnici po celý rok. Až po spousty dalších cvičných odpalech jsem se rozhodl navštívit, v doprovodu zkušenějšího kamaráda, 6 jamek místního golfového hřiště. Tři základní golfové hole (železo 7, SW a putter) jsem si mohl půjčit na recepci. Do míčků Top Flite, teečka Callaway a vypichovátka jsem musel ale zase investovat. V říjnu 2008 přišla zatím poslední nákupní vlna. Už jsem chtěl vlastní golfové hole. Jsem ale student, rodiče mě v tomto sportu nijak nepodporují a zas tak dobrý taky nejsem. Začal jsem tedy prohledávat bazary a hledat použitou základní levnou výbavu. Udělal jsem pár kompromisů a nakonec se mi podařilo získat základní levný golfový komplet Texan. Součet všech těchto vedlejších investic byl lehce nad 3.500 Kč.

Profesionální golfisté by zajisté tento článek s největší chutí smazali. Pominu-li mé levné použité golfové hole, nikde v článku jsem se nezmínil o golfovém trenérovi, který je podle všech naprostým základem. A já říkám: „Ano, je.“ Trenér golfu vysvětlí vše od základů i pomůže vylepšit techniku. Člověk se pak díky tomuto dohledu vydává na správnou golfovou cestu a ušetří si spousty času, který by jinak věnoval experimentování – čímž by mohl získat špatné návyky. Cena trenéra se ale pohybuje okolo částky 600 Kč za hodinu a pro začátek se těchto hodin doporučuje 10–20. Přínos toho tréninku nijak nepodceňuji, spíš naopak. Já ale začal hrát golf pouze pro svou radost a hlavně, už by se tím pro mě stal golf opravdu, pro tento první rok, moc drahý.

Na internetu se dá najít pár článků i videí od PGA profesionálů, které v začátcích pomohou. Také je dobré, když jdete třeba s kamarádem. Nemusí to být ani golfista – hráč sám na sobě totiž špatně uvidí chyby, natož začátečník. Pokud se na vás bude ale někdo dívat a viděl alespoň nějaká golfová videa, může vám také částečně pomoci. A pro potěšení ze hry to bohatě postačí.

Ano, golf je drahý sport a mnozí z vás i po tomto článku řeknou, že je pouze pro snoby. Ano, první golfový rok, který může být spojený s většími výdaji, může peněženku vysát o desítky tisíc. Na druhou stranu já se vešel do částky 10.000 Kč za celý rok včetně vylepšení šatníku o pár kousků splňujících golfovou etiketu.

Co plánuji do roku 2009?

Základní vybavení pro hru již mám a nejsem tedy nucen k žádnému zbrklému nákupu. Zatím se tedy jen koukám a hledám výhodnou příležitost. Avšak plány jsou a patří k nim i získání Zelené karty.

Nutnou plánovanou investicí je obnovení klubového členství – již bez registrace za pouhých studentských 2.400 Kč na rok. Dále budu potřebovat novou golfovou rukavici a chtěl jsem si pořídit již kvalitní (takže i drahý) putter, protože přesná hra na greenu je opravdu důležitá. Oblečení či dokoupení dalších holí přímo neplánuji, ale pokud se objeví lákavá nabídka, rád ji využiji.

Co pro mě znamená golf?

Golf je pro mě hlavně odpočinek. Dává mi možnost utéct z ruchu rychlého moderního města pryč. Na zatravněné hřiště v přírodě, kam mohu jít po škole či práci. Kde si mohu srovnat své myšlenky. Či při odpálení míčku přesunout všechen vztek pryč – do jediného malého kulatého bodu.

Golf mi dává naději. Naději, že se dá přežít v současném uspěchaném divném světě aniž by se z něj musel člověk zbláznit.

 

Komentáře

  1. golfista

    nevim kam na tyto kecy chodis, ale sebe jako golfistu nenazyvej a radim ti, aby jsi tento clanek co nejdrive smazal.

    25.05.2009 v 14.17
  2. odik

    [1] Děkuji za velice výstižný a přínosný komentář. Vám bych pouze doporučil absolvovat oční vyšetření. Jako "golfista" jsem se (narozdíl od Vás) nikdy neoznačil. Popisuji pouze daný sport, který je dnes již přístupný nejen zbohatlíkům.
    Těším se na Vaše další poučné komentáře i u mých ostatních článků, nashledanou.

    27.05.2009 v 10.22
  3. Honza

    Ahoj, dobrý článek. S částí věnované trenérovi v zásadě souhlasím ... jako trenér může fungovat i kamarád-golfista, pokud možno s trochu slušným HCP a nějakou zkušeností. Protože někdy je dobré aby se na začátečníka podíval i někdo zvenku, kdo je schopen odhalit chyby, které si člověk neuvědomuje a musel by na ně přicházet dlouho nebo by na ně nepřišel a zažil by si zlozvyk který by se pak hooorko těžko odnaučoval. Videa doporučuju :)

    25.04.2011 v 16.28

Nový komentář

 

 

 

 

Pravidla

  • Tučně * označené položky je nutné vyplnit.
    E-mail nebude zveřejněn.
  • Pište prosím slušně a k věci. Pokud můžete, používejte diakritiku.
  • HTML formátování není podporováno.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [4].

 

Navigace

Kategorie článků

Nejzajímavější články


Tento kód slouží k testování robotů vykrádajících obsah těchto stránek