Moje první akvárium

Přidáno: 13.11.2011 v 15.35

V den mých 15. narozenin na mě doma čekalo zajímavé překvapení. Jako dárek jsem od rodičů dostal malé skleněné 12 litrové akvárium a v něm 3 paví očka (jeden sameček a dvě samičky).

Tehdy jsem ještě s akvaristikou neměl vůbec žádné zkušenosti a moji rodiče na tom nebyli o moc lépe. Internet nebyl tak rozšířený mezi běžné lidi jako dnes, a tak získat potřebné informace nebylo vůbec lehké. Popravdě jsem to nakonec spíš jen nějak zkusil a ono to kupodivu fungovalo. Když se na to nyní zpětně dívám, porušil jsem snad úplně všechny základní příručky, ale víte co? Fungovalo to dokonale!

Moje akvaristické začátky

Protože prázdné akvárium nevypadalo zrovna pohledně, vyvařil jsem doma pár mušlí a kamínků (které jsem si dovezl z Itálie), a ty pak umístil na dno akvária. V průběhu času jsem zkoušel pár nenáročných kytiček, ale nakonec je rybky vždycky sežraly. Osvětlení jsem žádné nepoužíval, a že existuje něco jako topítko, filtrace či vzduchování akvária jsem neměl vůbec tušení. Na začátku jsem rybičky krmil v malém množství 3× denně, později 1× denně a po několika letech jen párkrát do týdne. Ryby se rozmnožovali velmi rychle, ale nakonec se jejich počet ustálil na přibližně 20 kusech (což je několikrát více, než by mělo být). Příliš mnoho ryb má za následek velké množství výkalů (detritu), a proto by se měla velmi často měnit 1/3 vody a odkalovat dno (běžná frekvence je 1× týdně). Nic takového jsem tehdy ale nevěděl a ani nedělal. Jednou ročně jsem si jen do několika hrnců převařil vodu, dokonale vydrbal celé akvárium a poskládal vše zpátky. Ještě jsem musel jednou za čas oškrábat ze skel akvária zelenou řasu, aby bylo dovnitř vidět a tím veškerá péče končila.

Rovnováha v akvárium

Každý (včetně mých rodičů) by si myslel, že rybičky v takovém prostředí během pár měsíců zahynou. Ale ať už to bylo způsobeno čímkoliv, nikdy se mi akvárium nezakalilo, nikdy jsem neměl slepou hladinu, nikdy mi nezačali hromadně umírat ryby, samečci byli dokonale sytě vybarvení a samičky obrovské. Nemusel jsem dokupovat žádné další rybičky a takto to fungovalo bez jediného problému po dobu neuvěřitelných 8 let, kdy jsem se rozhodl zainvestovat našetřené finance do nového akvária, které bude nejen fungující, ale i hezké. O tom ale až příště.

obrázek: akvárium
(kliknutím zvětšíte náhled)

Nový komentář

 

 

 

 

Pravidla

  • Tučně * označené položky je nutné vyplnit.
    E-mail nebude zveřejněn.
  • Pište prosím slušně a k věci. Pokud můžete, používejte diakritiku.
  • HTML formátování není podporováno.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [4].

 

Navigace

Kategorie článků

Nejzajímavější články


Tento kód slouží k testování robotů vykrádajících obsah těchto stránek