Proč fotím s LUMIX DMC-FZ100?

Přidáno: 15.05.2011 v 16.57

Už pár let se na většině mobilních telefonů objevuje cosi s označením „foťák“. Je to věc, která se může hodit například u záznamu stavu autonehody, ale mnoho lidí je tím úplně posedlých a vybírají mobil podle toho, kolik má daný foťák megapixelů. Všechny tyto foťáčky mají ale snímací čip maximálně o velikosti špendlíkové hlavičky, a tak se nedá o nějaké kvalitě fotografií vůbec mluvit.

Můj začátek s fotografováním

Když jsem byl ještě hodně malý, měl taťka kinofilmovou zrcadlovku od velmi kvalitního výrobce Pentax. Focení se mi moc líbilo, a tak jsem dostal na vyblbnutí úplně obyčejný kompakt. Při fotografování na kinofilm si člověk musel každý snímek pořádně promyslet – to s digitálními fotoaparáty úplně vymizelo a lidé fotí kdejakou blbost. Dřív měli kompakty pouze tlačítko, které ovládalo závěrku a jedno kolečko pro posuv filmu – dnes jsou i ty nejlevnější foťáky napěchovány elektronikou, která se snaží více či méně úspěšně nastavit parametry pro výslednou fotografii.

SONY DSC-P73

V mých 15. letech ještě hodně lidí fotilo na kinofilm, já ale koukal do budoucna, a tak jsem investoval své první finance do digitálního kompaktního fotoaparátu SONY Cyber-shot P73. Byly to obrovské peníze, ale absolutně toho nelituji. Dnes již sice svými parametry 3× optický zoom a 4,1 Mpx nikoho neokouzlí, má však pořád kvalitnější optiku než hodně současných kompaktů a dovoluje fotografovy různá nastavení snímků včetně částečné úpravy clony i času.

Digitální zrcadlovka do 15.000 Kč?

SONY P73 mi poskytl základní nastavení při fotografování. Později jsem už ale chtěl mít větší kontrolu nad pořizovaným snímkem, a tak jsem začal hledat nového kandidáta. Mít kvalitní digitální zrcadlovku byl můj sen, ale nejsem tak dobrý, abych se tím živil. Proto jsem koukal jen po levnějších variantách okolo 15 tisíc za komplet. Samotné tělo se dá sehnat docela levně, ale v této cenové kategorii pouze s kitovým objektivem a tím jde kvalita fotografií šíleně dolů. Vrátil jsem se tedy zpět ke kompaktům, tentokrát ale už k těm „chytřejším“ ze sekce ultrazoom.

LUMIX DMC-FZ100

LUMIX FZ100 není zrcadlovka, i když ji tvarem lehce připomíná. To sebou nese úskalí, že s ním člověk nemůže lehce do areálu některých festivalů. Oproti pravým zrcadlovkám je trochu menší, lehčí, nemá možnost výměnných objektivů a má o něco menší snímací čip. Tím ale nevýhody končí a přichází klady. Oproti základním kitovým objektivům zrcadlovek má velmi kvalitní optiku, která má možnost fotit makro snímky a zároveň má ohromný rozsah ohniskových vzdáleností (od širokoúhlé 25mm po teleobjektiv 600mm). Výhodou je pro mně také vysokorychlostní sekvenční snímání 11 snímků za sekundu, výklopný display, …

Budoucnost mého fotografování

Ano, LUMIX FZ100 má jisté nedostatky oproti profesionálním fotoaparátům. Chybí mi například manuální zoom a ostření, nejvyšší clonové číslo končí už na F8, snímky obsahují lehký šum a tak dále. Někde ale hold musí být ten rozdíl chytrého kompaktu od profesionální zrcadlovky v cenách stovek tisíc. Jinak jsem s FZ100, za tu chvíli co s ní zkouším fotit, nesmírně spokojen.

obrázek: LUMIX DMC-FZ100
(kliknutím zvětšíte náhled)

Nový komentář

 

 

 

 

Pravidla

  • Tučně * označené položky je nutné vyplnit.
    E-mail nebude zveřejněn.
  • Pište prosím slušně a k věci. Pokud můžete, používejte diakritiku.
  • HTML formátování není podporováno.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [4].

 

Navigace

Kategorie článků

Nejzajímavější články


Tento kód slouží k testování robotů vykrádajících obsah těchto stránek