Byli jsme stejní?

Přidáno: 02.04.2008 v 20.38

Již mnoho autorů ve svých knihách popisovalo generační problémy. Pro některé byli dobří staří, pro druhé mladí členové rodiny. Ačkoliv všechny otázky zde máme již od pradávna, jsou stále aktuální.

V dobách mého studia na střední škole jsem občas trávil volný čas na internetovém portálu Zpovědnice. Jedná se o celkem známý diskusní server, který měl i reklamu (negativní – myslím, že se jednalo o nějaký starý rasistický příspěvek) v televizi. Ze začátku jsem zdejší diskusi bral docela vážně a snažil jsem se pomáhat. Postupem času, když se tam začaly opakovat stále dokola ty samé otázky ohledně sexu, těhotenství, apod. (většinou od dětí pod zákonem) jsem se tam chodil spíše pobavit a zlepšit si náladu. Zlepšit při pročítání otázek, ze kterých bylo jasné pisatelovo IQ a já jen děkoval, že mi bylo aspoň nějaké použitelné IQ naděleno. Ve čtvrtém ročníku SŠ jsem měl už volného času méně a hlavně už mi začínalo vadit, že se stále dokola opakovaly ty samé dotazy. Dotazy od 12-16 letých slečen, které řešili stále dokola "problémy" typu: „Jak se mám vyholit?“, „Odkdy působí HA?“, „Zvětší mi HA prsa?“, „Nedostala jsem to – můžu být těhotná?“, „Vyspala jsem se s někým bez kondomu – co teď?“ a další podobné "zpovědi" mě již prostě unavovaly.

Opustil jsem tedy řady uživatelů, protože pravý problém se v záplavě těchto denně se opakujících tupostí nedal najít nebo již člověk neměl síly na odpověď. Dnes jsem si řekl, že po dlouhé době znovu nakouknu na tento web. Jak jsem očekával, žádná změna nenastala. Stále zde jsou ty samé příspěvky: „Odkdy působí HA?“, „Mravenčí vás při sexu ruce?“, „Spala jsem s klukem – měli jsme kondom – mohu být těhotná?“, „Jak provádět anální styk?“, „Přítel mě nechce lízat na přirození – jak ho donutit?“, „Miluji kluka se kterým jsem v životě nemluvila – potkávám ho na chodbách ve škole – jak ho dostat?“ a další. Vše neustále od dětí sotva na hranici trestní odpovědnosti.

Sice se mi zatím blíží jen druhá dekáda, ale již vidím generační problém. Problém ale není v porozumění mezi generacemi jak o tom píší spisovatelé, ale v logice uvažování. Možná je to jen skupinou lidí, kteří se na tomto serveru scházejí. Já toto ale občas vidím i u dalších lidí v mém městě (i mimo něj). Proto mě asi oslovil americký film Idiocracy a to i přes nižší hodnocení uživatelů. Shrnuli děj, jde o to, že IQ populace postupem času klesá. Lidé s vysokým IQ pečlivě plánují potomky – bohužel až moc dlouho. Naopak méně chytří či "nepřizpůsobiví" občané zakládají již velice brzy početné rodiny. Rodiny, které nemají inteligenci moc rozvinutou, a tak si asi dokážete představit jak to po pár letech této nové evoluce dopadlo. Sice jako v každém americkém filmu se našel jeden statečný Američan z chytré minulosti, který všechny zachrání, ale ona pointa klesání inteligence mě nějak zaujala.

Abych nebyl takový pesimista ohledně vývoje naší rasy. Stále nacházím i pár jedinců, kteří ví k čemu je mozek a proč ho máme používat. A za tyto lidi jsem nesmírně rád, protože jinak bych se z tohoto nového světa opravdu zbláznil.

Komentáře

  1. Tom

    Docela by mě zajímalo, kam si zařadil moji maličkost?

    03.04.2008 v 15.57
  2. odik

    [1] a na jakou "kategorii" se citíš? Věř, že kdybys byl v tý "jiný", tak bys to poznal ...

    05.04.2008 v 10.31
  3. Tom

    [2] Osobně se cítím na kategorii 150+, myslim, že na to mám i někde papír - kdyby tě zajímal, kdo ten test dělal, tak to byla psycholožka z Rychnova - Martincová

    06.04.2008 v 17.33
  4. eM

    Já bych nesoudila celou generaci podle pár příspěvků. Věřím, že některý ty slečny myslej svoje dotazy vážně, ale to je jen malá část ze všech čtrnáctek a patnáctek..:) Ty chytrý buď odpověď znaj, nebo se ptaj jinde a nebo takovýhle věci vůbec neřešej. Proto se o nich nedočteš.. A s tím klesáním inteligence to bude možná pravda (a možná taky ne), ale i kdyby, tak to určitě bude dlouhodobější záležitost, čili bych to moc neřešila..:P

    30.11.2010 v 20.26

Nový komentář

 

 

 

 

Pravidla

  • Tučně * označené položky je nutné vyplnit.
    E-mail nebude zveřejněn.
  • Pište prosím slušně a k věci. Pokud můžete, používejte diakritiku.
  • HTML formátování není podporováno.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [4].

 

Navigace

Kategorie článků

Nejzajímavější články


Tento kód slouží k testování robotů vykrádajících obsah těchto stránek