Velikonoce - pomlázka

Přidáno: 07.03.2008 v 17.04

Né každý si to uvědomuje, ale Velikonoce se nám už blíží. Po návratu ze školy jsem tedy vzal svůj Wenger Ranger 10 a vyrazil do přírody na proutky.

O pletení pomlázky se nikdo v naší rodině nezajímal, a tak, ač nerad, jsem byl dlouhá léta odsouzen ke kupované. Dlouho jsem se snažil najít někoho, kdo by mi s pletením pomohl a prozradil mi nějaké zajímavé triky a rady. Bohužel bez úspěchu. Nakonec jsem se ale kolem 12.-13. roku dostal ke knížce, kde bylo základní pletení vysvětleno a od té doby se o to vždy jednou za rok pokouším :o).

V té době jsem znal jediný druh vrby a tou byla vrba smuteční. Pomlázka se zní dala úplést dlouhá a hustě zapletená, bohužel pak byla ale až příliš ohebná a pro svůj účel O:-) nepoužitelná. Začal jsem tedy hledat jiné druhy v okolí. Již 3. rokem mám vyhlédnuto jedno zajímavé místečko, které když odchytím před nájezdem prodavačů pomlázek, dává hezké proutky. Nejsem florista ani košíkář, ale mělo by se jednat o vrbu nachovou.

Návodů na pletení pomlázky je na internetu již dost, a tak nemá velký význam přidávat další obzvláště, když v tomto oboru nejsem tak dobrý. Shrnu tedy jen stručně to ostatní. Pomlázku pletu z osmi cca 80 cm proutků o síle spodní části 4 mm. Proutky se snažím zaplést co nedříve po odříznutí. Před samotným zapletením je ještě nechám chvíli v teplé vodě. Zkoušel jsem opletení rukojeti tzv. hruškou, bohužel mé proutky se hodně lámou, a tak jsem to vzdal. Díky tomu si mohu dovolit zaplétání pomlázky z vrchu, které mi vyhovuje více. Po zapletení pomlázku na obou koncích svážu provázkem a 10 cm od krajů omotám slabším proutkem. Poté co pomlázka správně proschne odříznu konce - jakožto líný člověk využívám modelářskou brusku s řezným kotoučkem :o). Na závěr přidám jednu či dvě delší mašle a už mohu vyrazit na pomlazení dívčin z okolí :o).

obrázek: Mnou dělaná pomlázka

Komentáře

  1. Tom

    Osobně velikonoce už neslavím, ale dokud sem chodil "omlazovat" dívky, tak sem používal velice nepříjemnou pomlázku - pletenou z buřírky ( pro nezasvěcené - obal od kabelů ). Jistou výhodou je, že nemusím osekávat vrbu, nevýhoda se sama nabýzí a to je nedůvěra dívek se nechat vymrskat. Popravdě stačilo trochu přidat na síle a jelita se dostavila..

    12.03.2008 v 17.20
  2. Tom

    ..musím ale dodat, že sem to nedělal.

    12.03.2008 v 17.22
  3. tomas

    já jsem to nedělal...

    12.04.2009 v 09.38
  4. david:D

    dej te sem jak s e naziva ji 4 druhy pomlazek

    24.03.2010 v 13.35
  5. pavel

    hmmm není to BUŘÍRKA ale BUŽÍRKA!!!

    03.04.2010 v 08.57
  6. fanda

    potreboval bych poradit kolik proutku potrebuji na opleteni ve tvaru hrusky dekuji

    03.04.2011 v 12.15
  7. odik

    [6] Na opletení ve tvaru hrušky potřebujete alespoň 3 (4) další proutky, které vložíte do základního svazku rovnoměrně po obvodu. Tyto proutky stačí jen překládat postupně jeden přes druhý. Nakonec je zpátky založíte mezi základní pruty a začnete plést samotnou pomlázku.

    03.04.2011 v 12.27
  8. pepík

    Velikonoce jsou už zítra, můžu pomlázku udělat na poslední chvíli ještě dnes?
    Jaký je rozdíl mezi pletením pomlázky ze spoda a pletením pomlázky z vrchu?

    24.04.2011 v 11.03
  9. odik

    Při pletení pomlázky od nejtenčích proutků (z vrchu) není možné dekorativní opletení tzv. hruškou. Mně osobně jdou ale tímto postupem daleko lépe utahovat jednotlivé proutky a pomlázka pak vypadá lépe.
    Pomlázku je vhodné plést alespoň týden před Velikonocemi, ale máte možnost i nyní. Jediný problém je, že nebude vhodně proschnutá = bude příliš ohebná. Je možnost ji např. obalit alobalem (lesklou stranou dovnitř) a dát na chvíli do trouby, zde ale hrozí přeschnutí a bude pak velmi křechká - takže pečlivě hlídat.

    24.04.2011 v 11.20
  10. lukáš

    prosímvaz abi stemi ukázali na teto stránce jak se plete buřínka

    14.06.2011 v 13.57

Nový komentář

 

 

 

 

Pravidla

  • Tučně * označené položky je nutné vyplnit.
    E-mail nebude zveřejněn.
  • Pište prosím slušně a k věci. Pokud můžete, používejte diakritiku.
  • HTML formátování není podporováno.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [4].

 

Navigace

Kategorie článků

Nejzajímavější články


Tento kód slouží k testování robotů vykrádajících obsah těchto stránek